De trouwring is een wereldwijd bekend symbool, maar waarom dragen wij eigenlijk trouwringen?

Geschreven door Robert Halls op . Geplaatst in winkelen

Er is geen universelere traditie in de wereld dan de trouwring. Je zou kunnen zeggen dat de trouwring het meest universele symbool is dat de mensheid kent. In talloze culturen wordt de traditie van de trouwring nageleefd. Waar je ook komt, men snapt waar de trouwring voor staat. Het is een vorm van communicatie, een symbool naar andere mensen toe wat overal ter wereld wordt begrepen. De trouwring is niet weg te denken in onze geschiedenis en toekomst, maar waar komt deze eeuwenoude traditie nu eigenlijk vandaan? Waarom dragen wij trouwringen?

De vorm van een cirkel komt overeen met de vorm van de aarde, de zon en ons hele universum. Vroeger werd een cirkel gezien als visualisering van eeuwigheid en eenheid. Een trouwring is een prachtige ongebroken cirkel. Tegenwoordig wordt een cirkel in onze tijd gezien als een voorwerp zonder begin of einde. De reden dat wij trouwringen dragen is dus nog steeds gelijk aan de reden waarom de trouwring in het leven werd geroepen. Het heeft vandaag de dag nog steeds met dezelfde symboliek te maken. De trouwring staat voor een oneindige liefde tussen twee mensen.

In andere culturen gelooft men dat twee helften samen een perfecte eenheid zouden vormen. Zij dragen trouwringen omdat de ring symboliseert hoe twee individuen samen een kunnen zijn.

De oude Grieken droegen trouwringen om een andere reden. Zij vonden het belangrijk dat een trouwring om de vierde vinger van de linkerhand werd gedragen. Dit om de ringvinger van de linkerhand direct in verbinding staat met het hart. En echte liefde komt uit het hart. De reden dat dit sieraad een ring was is omdat zij zich ook konden vinden in de symboliek van de oneindige ring. Maar zij hechte meer waarde aan de plek waar de ring gedragen moest worden, in directe verbintenis met het hart.

Labels:, ,