De watertuinen van België

Geschreven door marloes83 op . Geplaatst in vakantie

De Belgische tuinen zijn ware kunstwerken. Deze tuincultuur is onlosmakelijk verbonden met het water. De siertuin van Kasteel Oostkerke, het groen van Kasteel Gaasbeek en de tuinen van Annevoie zijn hier sierlijke voorbeelden van. Groene vlakten worden aangevuld met een grote diversiteit aan flora, strak aangelegde heggetjes en voltooid met idyllische wateren als vijvers en waterputten.

Kasteeltuinen

De imposante siertuin, gelegen aan de restanten van Kasteel Oostkerke, is aangelegd in neo-renaissance stijl in Vlaamse vorm en ontworpen door Mien Ruys en Luc Viérin. De tuin vormt een soort combinatie van, ogenschijnlijk, natuurlijke vegetatie en de meer strakke lijnen zoals de tuinen van Versaille. Het pad naar het kasteel is voorzien van een rij knotbomen. Aan de achterzijde bevindt zich een meer ‘georganiseerde tuin’, zoals de fraaie buxushagen in een ‘vierkante’ opstelling, waarbij de tuindelen met elkaar verbonden worden door middel van bruggetjes, gebouwd over de walgrachten. Het kasteel van Gaasbeek, van oorsprong een middeleeuwse waterburcht uit 1240, zou door Godfried van Leuven gebouwd zijn ter verdediging van het Hertogdom Brabant tegen het graafschap Henegouwen. Het wordt omringd door drie grote vijvers en heeft bomen van meer dan driehonderd jaar oud. De tuinen op het binnenhof worden gekenmerkt door rechthoekige vlakken, omringd door buxushagen. De tuinen van Annevoie, gecreëerd volgens de Franse en Italiaanse stijl, bestaan uit groene vlakten die gepaard gaan met vele waterpartijen, zoals het belangrijke ‘Grand Canal’: deze geeft water aan fonteinen, vijvers en watervallen. De tuinen kennen vele bosschages en worden versierd met klassieke beelden.

Bezichtigen van watertuinen

De charmante en Belgische tuinen weten de elementen ‘water’ en ‘natuur’ stijlvol te combineren en dit te vertalen naar imposante siertuinen. De flora is zorgvuldig gekozen; zo heeft iedere plant of boom een eigen aantrekkingskracht, maar is het geheel vormgegeven in ‘chique eenvoud’. Zou je deze verfijnde kasteeltuinen ook eens willen bezichtigen? Kijk voor de mogelijkheden en meer informatie op: Watertuinen

delenShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0

Labels:

Laat een reactie achter