Een lichtplan voor het juiste licht

Geschreven door sannevermeulen op . Geplaatst in zakelijk

De keuze voor het juiste licht kan erg belangrijk zijn, vooral in de werksfeer. Of het nou gaat om het onderwijs, om de horeca, om een winkel, of om een kantoor, een lichtplan maken is erg belangrijk. In elke omgeving is er ander licht nodig, en wil je een andere sfeer creëren. Waar je in de horeca wil zorgen voor sfeer, wil je in een kantoor juist zorgen voor optimale concentratie. Hetzelfde geldt voor in het onderwijs. Om de juiste verlichting goed in kaart te brengen, kun je een lichtplan gebruiken. Je kunt een lichtplan laten maken bij bijvoorbeeld Fagerhult. Eerst worden je wensen in kaart gebracht, waarna er kan worden begonnen aan het lichtplan. Hierbij worden ook de optimale schakelmogelijkheden en dimmogelijkheden in kaart gebracht. Ook wordt er rekening mee gehouden dat het energieverbruik zo laag mogelijk is.

Het onderwijs

In het onderwijs zijn er veel verschillende ruimtes waar er rekening moet worden gehouden met verschillende verlichting. In een klaslokaal is het optimaal om natuurlijk licht te creëren. Hier houden mensen nou eenmaal van, ze worden hier gelukkiger door en kunnen zich beter concentreren. Er moet dus sprake zijn van natuurlijk licht in een klaslokaal, en tegelijkertijd moet er licht op het werkvlak schijnen. In een collegezaal is er ook een lichtplan nodig. De professor moet namelijk goed zichtbaar zijn, hier moet dus helder licht op schijnen. Studenten kunnen zo hun aandacht ook beter erbij houden. Verder moet hier ook het werkvlak goed zichtbaar zijn. In het onderwijs zijn er vaak ook sportruimtes te vinden. Hier is weer ander licht nodig. In een sportzaal moet er namelijk licht aanwezig zijn wat niet verblindt. Als je in de sportzaal omhoog kijkt naar een bal, shuttle, of klimrek, wil je niet verblind worden door het licht. Ook is het fijn als er geen ballen en shuttles in de lampen blijven hangen. Hiervoor bestaan er speciale lampen waarbij dit niet mogelijk is.

De horeca

In de horeca is de verlichting heel anders dan in het onderwijs, maar daardoor niet minder belangrijk. Als je een restaurant hebt, wil je daar een gezellige sfeer creëren. Zo voelen mensen zich op hun gemak in je restaurant en kunnen ze genieten van het eten en de sfeer. Waar blauwachtig licht vaak wakker en koud aandoet, geeft rood licht de sfeer van gezelligheid die je wil creëren. De algemene verlichting in een restaurant is dus meestal roodachtig van kleur. Verder wil je natuurlijk wel dat het eten goed uitkomt. Als het er niet smakelijk uitziet in bepaald licht, is dit een grote afknapper. Je zou dus kunnen kiezen voor aparte verlichting die op het eten schijnt. Met behulp van een lichtplan kunnen al je wensen worden samengebracht.

 

Licht kan veel meer functies hebben dan je denkt, dus het maken van een lichtplan kan erg belangrijk zijn. Door het spelen met licht kun je bepaalde acties ontlokken. Als je bijvoorbeeld in een fastfoodketen kiest voor blauwachtig licht, zullen de mensen eerder weggaan en maken ze dus weer plaats voor anderen. Als je in een pashokje in een winkel kiest voor licht waarbij het uiterlijk mooi uitkomt, zullen mensen de kleren die ze passen eerder kopen. Informeer dus vooral eens naar de mogelijkheden voor het maken van een lichtplan.

Labels: