Gezond eten zou ongezonder zijn voor het milieu

Geschreven door Lotje op . Geplaatst in eten en drinken

Gezond eten is eigenlijk niet heel gezond voor het milieu

U kent de verhalen die de laatste tijd over Bacon de ronde doen wel, maar als je kijkt wat groentes uiteindelijk kosten die door een boer verbouwd voor het milieu in vergelijking met kippen- of varkensvlees dan is te zien dat groentes niet milieuvriendelijk zijn.

Wat zegt het onderzoek

Een aubergine, een komkommer of wat selderij kosten per calorie die het ons oplevert, veel meer grondstoffen dan de dierenteelt. Er wordt dan gekeken naar energie en water wat gebruikt wordt in het totale plaatje. Hierin wordt bijvoorbeeld de productie meegenomen, maar ook het transport, de verkoop, opslag en de verwerking van het product. Naast de grondstoffen die het kost voor deze stappen, werden in het onderzoek ook de emissies meegenomen.

Balans in dieet en productie

Wil je echt iets goed doen voor het milieu, dien je minder calorieën te eten was de stelling. Maar de groente en fruit industrie belast het milieu eigenlijk meer dan de vleesproductie zegt de studie. Er dient toch een bepaalde massa gegeten te worden, dus wordt dit aangevuld met groente en fruit in een dieet. Dit zorgt er dan weer voor dat de voetafdruk weer een stukje groter wordt en meer energie kost. Er zou dus een relatie zitten tussen dieet en milieu.

Kan echt niet kloppen

Als je dit onderzoek echt volgt, dan zie je wat een vreemde aannames zijn gemaakt. Het onderzoek gaat er van uit dat je groente en fruit als vervanging gebruikt voor vlees. Ja, dan moet je bijna een kilo sla eten voordat je in de buurt van een gelijkwaardige waarde komt voor calorieën. Echter wordt dit door bijvoorbeeld een veganist aangevuld met granen e.d. In het onderzoek is daar compleet niet van uitgegaan. Het keek alleen puur naar de calorieën die een product heeft. Typisch gevalletje van appels met peren vergelijken. Daarnaast, als iemand in zijn eigen tuintje een varken houdt of een moestuintje heeft, komt hij erachter dat een varken een grotere voetafdruk heeft. Het lijkt wel of het onderzoek een beetje bevooroordeeld is. Ik zou het niet te serieus nemen.

Labels:, , , ,