Het belang van herhalingstrainingen

Geschreven door sannevermeulen op . Geplaatst in school

Herhaling is altijd belangrijk, als je iets een hele tijd niet doet, kan het namelijk zijn dat je het verleert. Soms moet je dan weer even oefenen, en dan heb je het zo weer opgepakt. Stel dat je bijvoorbeeld eerst een hele tijd hebt getennist, en er daarna mee bent gestopt. Een tijdje later wil je toch maar weer eens beginnen met tennissen. Je zult weer even moeten oefenen en trainen, maar je hoeft niet meer vanaf de basis te beginnen. Als je een tijdje geleden een veiligheidstraining, zoals een EHBO cursus hebt gevolgd, kan deze kennis ook een beetje zijn weggezakt. Echter heb je hierbij geen tijd om even te oefenen. Als er namelijk EHBO nodig is, zul je gelijk goed moeten handelen. Als je je kennis en vaardigheden paraat hebt en meteen goed kunt handelen, kun je misschien wel het leven van iemand redden. Daarom zijn herhalingstrainingen zo belangrijk.

EHBO cursus

Tijdens een EHBO cursus komen er verschillende onderdelen aan bod. Je leert namelijk medische verschijnselen te herkennen en te bestrijden. Dit gaat van het behandelen van een klein wondje tot het herkennen van beroertes en hoe je hier op moet reageren.

 

De BHV cursus (bedrijfshulpverlening) gaat in op drie verschillende onderdelen, namelijk brand bestrijden, ontruimen en communicatie, en levensreddende handelingen. De bovengenoemde EHBO cursus gaat dus dieper in op de levensreddende handelingen. Daarom is de EHBO cursus ook een mooie aanvulling op de BHV cursus.

 

Bij de EHBO cursus kun je ook een opleiding AED doen. Hierbij leer je omgaan met de automatische externe defibrillator. Als er iemand hartritmestoornissen heeft, kan er zelfs een leven worden gered met deze AED. De EHBO cursus duurt 3 werkdagen. Na afloop van deze drie dagen wordt er een praktisch examen afgenomen. Als dit examen met succes wordt afgesloten, ontvangen de deelnemers een certificaat. Dit diploma is 2 jaar geldig, herhalingscursussen zijn dus erg belangrijk. Er is een goede mogelijkheid dat je zorgverzekeraar de EHBO cursus deels of helemaal vergoed. Het is dus zeker de moeite waard om hier eens over te informeren bij jouw zorgverzekeraar.

EHBO herhalingstraining

Zoals hierboven al werd aangegeven, is het diploma 2 jaar geldig. Tijdens deze 2 jaar is het belangrijk dat er een bepaald herhalingstraject wordt doorlopen. Op deze manier blijven de kennis en vaardigheden up-to-date en wordt de geldigheid van het diploma verlengd. De cursisten worden gecertificeerd volgens het Oranje Kruis, en het Oranje Kruis heeft dus ook een herhalingssysteem opgesteld. In dit herhalingssysteem is vastgesteld dat de competenties in de even en de oneven jaren worden behandeld. Zes van de competenties moeten jaarlijks terugkeren en andere competenties moeten om de twee jaar terugkeren. Voor iedere EHBO’er is het dus noodzakelijk om elk jaar één dag aan de zes competenties te besteden. Hierbij komt er om het jaar een dag bij om de rest van de competenties te behandelen.

Labels: