Het gebruik van een AED

Geschreven door sannevermeulen op . Geplaatst in medisch

Veel mensen denken dat het gebruik van een AED heel erg lastig is, dit is eigenlijk helemaal niet waar. Je moet wel wat weten van reanimeren, maar een AED kun je niet verkeerd gebruiken. Het apparaat doet het werk helemaal zelf en er zitten duidelijke instructies bij. Het is natuurlijk wel eng om te gebruiken wanneer je niet weet wat je moet doen. Je kunt dus gewoon een AED gebruiken in noodsituaties, al is het wel prettig dat je enigszins voorbereid bent.  Dit artikel helpt je hierbij.

Wat is een AED?

AED is een afkorting die staat voor Automatische Externe Defibrillator, het is een product wat gebruikt wordt bij het reanimeren van een slachtoffer. Je kunt met het apparaat een elektrische schok toedienen wanneer iemand zich in een levensbedreigende situatie bevindt waarbij het hart stopt.

Een AED heeft een ingebouwde computer die het hartritme van het slachtoffer analyseert en het apparaat bepaalt aan de hand van deze analyse of er een stroomstoot gegeven moet worden en op werk ritme. De AED heeft een spreekfunctie welke aangeeft aan de gebruiker wat er moet gebeuren, denk aan een stroomstoot, hartmassage of mond-op-mondbeademing. Het apparaat geeft het ook aan wanneer je dit juist niet moet doen, het is dus erg duidelijk en voor iedereen bedienbaar. De boodschap van de AED komt bovendien ook nog extra op een display te staan zodat je op een veilige manier de reanimatie uit kunt voeren tot de hulpdiensten ter plekke zijn.

Hoe werkt de AED?

De AED bevat 2 elektroden welke op de borst van het slachtoffer aangebracht dienen te worden, hierna start het apparaat met de automatische analyse van het hartritme. De AED zal zelf aangeven wat er moet gebeuren, zoals hierboven beschreven.

De AED mag door iedereen in Nederland gebruikt worden sinds 2002, het is noodzakelijk om zo snel mogelijk te handelen wanneer iemand een hartstilstand heeft. Veel mensen denken dan dat het niet nodig is om een training te volgen over hoe je een AED kunt bedienen. Dit is echter altijd goed om te doen.

delenShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0

Labels: