Industriële lampen: de hanglamp

Geschreven door vloerlampen op . Geplaatst in Geen categorie

De eerste keer dat ik in de verlichtingszaak een lamp zag hangen die mij deed denken aan een werkplaats, wist ik niet dat men dit type lampen industriële lampen noemt. Maar de naam past perfect.

De fabriekslamp

Deze lampen komen uit de fabriekshallen en werkplaatsen van weleer. Eens opgehangen om de werkplek te verlichten, doen ze nu dus dienst als verlichting voor in de woning. En als men zo door een verlichtingszaak loopt, dan kan men zich niet aan de indruk onttrekken dat het hier gaat om een heel andere soort lamp als de rest.

De uitvoering is het tegenovergestelde van andere lampen. Meestal zijn lampen sierlijk, hetzij modern of klassiek. De fabriekslamp is stoer. Gemaakt van stevige metalen onderdelen en meestal ook nog een solide glazen kap rondom de lichtbron zelf.

Toen de fabrieksbaas ze destijds liet ophangen, was het zijn bedoeling dat die lampen een paar jaar mee zouden gaan. In die tijd bestond de weggooi cultuur nog niet. De lampen zijn zo robuust dat ze vandaag nog steeds hun licht ergens uitstralen. Dat is dan niet in een werkplaats maar ergens in een trendy woning.

Trendy lampen

Van werkpaard naar luxe paard. Dat is precies wat men kan zeggen over de industriële lamp. Toen de oude fabrieksgebouwen aan de buitenkant van de stad gingen dienen als woningen of als een bedrijvencollectief voor jonge ondernemers, hingen de oude lampen nog hier en daar aan het plafond. Ze pasten uiteraard helemaal bij de ruimtes en na wat schuren en een likje verf begonnen deze lampen aan hun nieuwe leven.

Meestal ging het om plafondlampen en hanglampen. Met name de hangende variant drukt een grote stempel op de uitstraling van een ruimte. Enfin, waar iemand start met een idee volgen er meer. Er kwam een run op deze lampen en in menig stoffig hok werd eens goed gezocht. De prijs ging omhoog, maar de commercie zat niet stil. Dus werd de stijl nagebootst en rolden de trendy industriële lampen al spoedig van de band.

Een stoere hanglamp

Als hanglamp doet de industriële lamp het goed momenteel. De ruimte wordt niet kil door zijn aanwezigheid, maar straalt een bepaalde eigenzinnigheid uit. Het is dé nieuwe trend.