Koken met klein budget

Geschreven door sannevermeulen op . Geplaatst in eten en drinken

Voor de wat grotere gezinnen met bijvoorbeeld 5 mensen kan het lastig zijn om gevarieerd te blijven koken. Helemaal wanneer de man of vrouw maar part-time werkt omdat er op de kinderen gepast moet worden. Het budget wordt hierdoor automatisch minder maar er moet wel iedere dag voor 5 personen eten op tafel komen te staan. Om te koken met klein budget zijn er diverse manieren om te besparen.

Huismerk- en streekproducten

Een van de makkelijkste manieren om te besparen op boodschappen is door huismerk- en streekproducten aan te schaffen. Huismerk producten van bijvoorbeeld Jan Linders zijn vaak goedkoper dan A-merk producten terwijl deze zo goed als hetzelfde smaken. Door vaker voor huismerken te kiezen zullen je uitgaven lager zijn. Ditzelfde geld voor het kopen van streekproducten. Het voordeel van streekproducten is dat je de lokale boer hiermee financiert. Dit is goed voor je eigen portemone maar ook voor de Nederlandse economie. Streekproducten zijn goedkoper doordat deze minder transportkosten hebben. Wanneer je bijvoorbeeld frambozen uit Spanje of Marokko hebt zullen deze een stuk duurder zijn puur en alleen al door het transport.

Besparingstips

Naast het kopen van streek- en huismerkproducten kan het ook verstandig zijn om net voor sluitingstijd naar de winkel te gaan. Vaak zijn de groenten en fruit dan afgeprijsd omdat deze anders weggegooid moeten worden. De houdbaarheidsdatum zal hierdoor lager zijn maar je kunt wel goedkoop groenten en fruit kopen.

 

Je kunt ook besparen op het koken zelf. Wanneer je bijvoorbeeld elektrisch kookt kun je 5 minuten voor het einde de plaat al uit zetten omdat deze nog wel warm genoeg blijft om door te koken.

 

Investeer in een goede energiezuinige diepvries. Vaak komt het voor dat mensen nog een ouderwetse vrieskist hebben staan. Deze gebruiken doorgaans meer energie dan nieuwe en zijn tevens versleten waardoor ze minder goed koelen. Ditzelfde geld voor de koelkast en alle andere keukenapparatuur. Kijk niet alleen naar wat je mooi vind maar kijk ook eens naar het energielabel. Veel kosten op elektriciteit kunnen al bespaard worden, waardoor je meer geld voer houdt voor andere dingen.

Budgetrecepten

Online kun je talloze recepten vinden. Deze zijn natuurlijk niet allemaal even goedkoop maar wanneer je op budgetrecepten zoekt zul je versteld staan van de lage prijzen. Bij budgetrecepten wordt vaak gedacht dat het ongezond is. Dit hoeft zeker niet zo te zijn! Deze recepten zijn vaak goedkoper dan de doosjes waarbij je alleen vlees bij moet kopen. Ook zijn deze gerechten nog steeds gevarieerd. Je kunt al snel een lekker sausje erbij maken en de overige producten zijn vaak goedkoop en snel klaar te maken. Hier wordt ook nagenoeg altijd rekening gehouden met de aanbevolen hoeveelheid groente op een dag.
Heb je weinig tijd om te koken maar wil je toch wat lekkers op tafel zetten? Lees dan ook eens dit artikel over tips om sneller te koken.

Labels:,