Plafonniere, een lamp voor aan het plafond

Geschreven door vloerlampen op . Geplaatst in nieuwe artikelen

Het Franse woord plafonnière wordt ook in Nederland gebruikt als andere naam voor plafondlamp. Het klinkt altijd wat chiquer zo’n Frans woord en het product krijgt daardoor een soort meerwaarde. Het nadeel is dat het altijd lastig is om op te schrijven vanwege die accenten, vandaar dat we het in dit artikel gewoon bij plafondlamp houden.

Een dure lamp?

Plafondlampen zijn er in veel uitvoeringen. Iedereen kent de witte melkglazen bol die menig plafond in badkamer en toilet siert. Alhoewel het werkwoord sieren hier misschien niet geheel op zijn plaats is. Dit type plafondlamp wordt namelijk niet gekocht vanwege zijn schoonheid. Het is een functionele lamp, die op de eerste plaats dient om de ruimte goed te verlichten en ten tweede omdat dit type veilig isten aanzien van spattend water aangezien de lampen min of meer gesloten zijn.

Het woord plafonniere wordt daarom ook niet gebruikt voor de witte melkglazen bol en gelijksoortige lampen. Men doelt met deze Franse benaming meer op mooie, min of meer platte, verlichting voor aan het plafond. U kent ze wel, ze zijn vaak gemaakt van gekleurd glas en hebben de vorm van een bloem of een blad of gewoon een fantasievorm. Deze uitvoeringen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten en ze zijn zeker niet allemaal duur.

Verlichting voor aan het plafond

Plafondlampen zijn dus uitsluitend lampen voor aan het plafond. Meestal hangen ze op de centrale plek midden in de ruimte, zodat het licht gelijkmatig wordt verdeeld over de gehele ruimte. Het plafond is uiteraard de ideale plek voor verlichting. Net als de zon komt het licht van boven, u hoeft niet in de lichtbron te kijken en u hoeft niet op te passen dat u tegen de plafondlamp stoot en deze breekt.

Hangt een lamp lager aan het plafond, dan wordt dit een hanglamp genoemd. Het verschil met de plafondlamp is dat de laatste optimaal gebruikt maakt van de reflectie van het plafond. Plafonds hebben meestal lichte kleuren zoals wit of een andere lichte tint en het licht van de plafondlamp, die tegen het plafond aan is gemonteerd, wordt door de korte afstand direct gereflecteerd.

Labels:,