Takenpakket van een werkvoorbereider

Geschreven door sannevermeulen op . Geplaatst in school

Als je houdt van plannen, regelen en stabiliteit is de baan van werkvoorbereider echt iets voor jou. Een werkvoorbereider regelt de planning van de bouwprojecten van het bedrijf waar hij werkt. Je bepaalt van 0 tot 100 wat er allemaal moet gebeuren, wanneer dit moet gebeuren, wie dit moet doen en wat er nodig is om het gewenste resultaat te behalen.

Je hebt veel verantwoordelijkheid, gezien alles op tijd geregeld moet zijn en de basis ligt bij een goede planning. Wanneer er iets mis gaat bij het bouwproces, ben jij degene die alles opnieuw moet regelen.

Gelukkig sta je er niet alleen voor, gezien je altijd je collega’s en leidinggevende hebt om je te ondersteunen waar nodig.

Takenpakket van een werkvoorbereider

De taken van een werkvoorbereider zijn erg afhankelijk van de organisatie waar je werkt. Zo ben je bij een klein bouwbedrijf ook vaak bezig met cijfers, terwijl je bij een groot bouwbedrijf enkel en alleen als werkvoorbereider functioneert. Je maakt de projectplanning, regelt de materialen, houdt de voortgang in de gaten, checkt de werktekeningen en bent verantwoordelijk voor de kosten en contact met de leveranciers. Zo moet je niet enkel kunnen plannen, maar moet je ook goed zijn in onderhandelen en contacten leggen.

 

Je speelt niet enkel in de voorbereiding, maar ook de uitvoering een belangrijke rol. Dat kun je doen bij een bouwbedrijf, maar ook bij een architectenbureau, een woningcorporatie of zelfs bij overheden.

Opleidingseisen?

Als je werkvoorbereider wilt worden heb je een goede bouwopleiding nodig, zoals een MBO-diploma Middenkaderfunctionaris Bouw en Infra. Zo kun je doorstromen naar HBO-bouwkunde en zelfs naar WO bouwkunde. Wanneer je deze diploma’s op zak hebt, kun je veel complexere en uitdagendere bouwprojecten organiseren.