Wanneer kiezen voor een inbouw afzuigkap?

Geschreven door marloes83 op . Geplaatst in woning

Wil je een nieuwe afzuigkap, dan heb je de keuze uit verschillende soorten. In dit artikel gaan we dieper in op de inbouw afzuigkap.

Welke afzuigkappen zijn er?


Wanneer het besluit eenmaal is genomen om een nieuwe keuken aan te schaffen dan is een van de vragen waarover je moet nadenken welk type afzuigkap je wilt. Er zijn verschillende soorten afzuigkappen te verkrijgen, met elk hun eigen kenmerken.

  • Blokschouw afzuigkappen: vrij gemonteerd met een afvoer die recht naar boven loopt
  • Onderbouw afzuigkappen: gemonteerd onder een keukenkastje, als los apparaat
  • Wandschouw afzuigkappen: vrij gemonteerd met de afvoer tegen de wand
  • Vlakscherm afzuigkappen: gemonteerd in een keukenkastje en bij gebruik wordt de afzuigkap naar voren gehaald voor een betere afzuiging
  • Eilandbouw afzuigkappen: vrij gemonteerd boven het kookeiland
  • Inbouw afzuigkappen: gemonteerd in een kastje

De superstrakke inbouw afzuigkap

Welke afzuigkap je ook kiest, er zijn voor- en nadelen. Het belangrijkste voordeel van een inbouw afzuigkap is dat het vooraanzicht van het keukenkastje waarin de motor van de afzuigkap is ingebouwd, niets verraad. Daardoor ziet je keuken er strakker uit. Alleen aan de onderkant van het keukenkastje is de luchtinlaat te zien. Maar wie kijkt er nu vanaf de onderkant tegen de keukenkastjes aan? Een bijkomend voordeel is dat je afzuigkap aan de bovenkant niet vies wordt. Dus als je een superstrakke keuken belangrijk vindt, dan is een inbouw afzuigkap een logische keus.
Als je daarentegen een grote, stoere afzuigkap belangrijk vindt, dan zul je eerder voor blokschouw of wandschouw afzuigkap kiezen.

Past de afzuigkap bij de kookplaat?

Een andere factor die van belang is voor een inbouw afzuigkap is de grootte van je kookplaat. In het ideale geval bevindt de hele kookplaat zich direct onder de afzuigkap. Als je een grotere kookplaat kiest van bijvoorbeeld 5 of 6 pitten, dan zal je inbouw afzuigkap, en dus ook de grootte van het keukenkastje boven je kookplaat, groter moeten zijn. Zodat alle kookluchtjes en waterdamp direct worden afgezogen.

delenShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0

Labels:, ,

Laat een reactie achter